En vanlig enkel köttgryta

En vanlig enkel köttgryta

400 gr grytbitar
1 gul lök
1 stor burk champinjoner eller
200 gr färska
4 dl vatten
1 buljongtärning

fräs ihop kött med lök o champinjoner
koka i 25-30 minuter

häll över 1 dl vispgrädde

skaka ihop 1 dl vatten med 3 msk vetemjöl tillsätt under omrörning till såsen är lagom tjock,
Koka i 3-5 minuter servera med potatis eller ris.

Pastasallad med julskinka

I en pasta sallad kan man lägga det mest, nu vid jultider är julskinkan perfekt att använda.

Blanda

Kokt pasta,
4-5 skivor hackad julskinka
1 röd lök,
hackad tomat,
hackad gurka
2 dl fryst grösaksblandning, (ex: ärtor, majs o paprika)

Servera med en sås gjord på

3 dl gräddfil
2 msk sweetchilisås
1 vitlöksklyfta
salt o peppar.

Lax med philadelfiaost

Visst har ni alla sett reklamen med lax och philaldelfiaost, och den är lika god som den ser ut, här har ni TV receptet, hämtat från deras HEMSIDA Jag valde att servera med färsk pasta.


Ingredienser

  • 2 skivor vitt bröd, dagsgammalt
  • 1 st citron (skalet, finrivet)
  • 4 bitar a 175 g lax
  • 100 g Philadelphia Gräslök 12% (eller valfri Philadelphia efter smak)
  • sallad
  • citronskivor till garnering

Instruktioner

Värm ugnen till 180 grader.
Mixa brödet i en matberedare till ett fint ströbröd och blanda det med det finrivna citronskalet.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast, smörjd form. Bred Philadelphia på varje bit.
Strö över ströbrödet och citronskalet och tryck lätt så att det fäster i Philadelphia-toppningen. Baka laxen i ugnen i ca 15-20 minuter, eller till önskad stekgrad.
Servera gärna med en härlig grönsallad och citron.

Arlas fiskgratäng

Ibland avänder jag mig av ARLAs sida där finns många goda recept bland annat denna fiskgratäng enkel och god:


Fiskgratäng

1 2 3 4 5
242 röster
Med bara några få ingredienser som du alltid kan ha hemma, lagar du snabbt den här läckra fiskgratängen.
Fiskgratäng

Ingredienser

4 port

600 g fiskfilé, t ex sej eller hoki
1 tsk salt
2 1/2 dl Kelda® Pastasås Tomat & crème fraiche
1/2 dl hackad basilika
2 msk ströbröd
1 dl Arla Köket riven ost gratäng

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i portionsbitar och salta runt om. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Häll över såsen. Strö över basilika, ströbröd och ost Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 min. Servera med kokt ris blandat med fräst zucchini och vitlök.

Hamurgersoppa

Just enkla frysta paket med wookgrönsaker är något jag använder mycket här i en enkel hamburgersoppa:



300-400 gr köttfärs
1 gul lök
fräs i tills ingen västka kommer ur köttfärsen

Tillsätt:
3 msk tomatpure
500 gr, krossade tomater
1 1/2 burk vatten
1-2 buljongtärningar,
salt o peppar

KOKA i 20 till 30 minuter

Häll över valfri mängd wookgrönsaker, (ca: 5-6 dl)

KOKA ytterligare 5 minuter,

SERVERA med en klick grekisk yogurt,

Skinkomelett på julskinka

Ett himla enkelt och matigt omelett recept,

tag valfri paket med wookgrönsaker ca:

2 dl per portion
1-2 skivor finhackad julskinka
1 gul lök

Fräs ihop alltsammans med lite margarin

Vispa i hop och häll över

2 ägg
1/2 dl vispgrädde
salt o peppar

Låt stå på svag värme och lyft i omeletten med en gaffel i stekpannan tills allt stelnar, häll till sist över
1/2 dl riven ost

Kokt högrev

1 kg nötkött. ex, högrev
vatten så det täcker köttet

KOKA upp och skumma ordentligt tills inget skum kommer mer.

TILLSÄTT;
2 st morot
1 gul lök
i liten bit rotselleri
1 palsternacka
10cm purjolök

( det finns bra färdigapackade sopppgrönsaker i butik där dessa brukar ingå)

10 vitpepparkorn, 1-2 tsk salt per liter vattet.

LÅT detta koka i 2-3 timmar på svag värme, köttet är klart när det faller isär

TAG

3 msk smör/margarin smält i kastrull
tillsätt 3 msk vetemjöl och vispa ordentligt
häll på 4 dl buljong
koka någon minut
tillsätt 1 dl vispgrädde
1/2-1 dl färsk pepparrot, eller på tub, smaka dig fram.

Matsedel v 1.

Matsedel var det utlovat här, och här har ni min vecka,

Måndag: Kokt kött med pepparotsås

Tisdag: Skinkwook m. julskinka och grönsaker

Onsdag; Fisksgratäng m ris

Torsdag: hamburgersoppa

Fredag; Lax med philadelfia ost

Lördag: Pastasallad

Söndag; Köttgryta m. potatis


Ugnspannkaka hawaii

Ugnspannaka hawaii



Ugnspannaka är enkelt och gott, men man kan piffa till en ugnspannkaka till en enkel pizza, här har jag valt ingredienser som till en Hawaii. Förbered och ta fram alla ingredienser till pizzan

2-3 dl riven prästost
150 g rökt skinka (strimad)
1 liten burk ananas
1 liten burk champinjoner
oregano

Sedan gör du en enkel pannkaksmet 

8 dl mjölk
3 dl mjöl
4 ägg
1 tsk salt

Vispa i mjölet i hälften av mjölket tillsätt resten av mjölken, ägg och salt, häll i en väl smord långpanna, och sätt in i ugnen i ca; 5 minuter tills smeten stelnat.
Ta ut pannakakan och lägg över alla ingredienser osten sist och smaksätt med oregano och ställ ini ugnen ytterligare 15 minuter. Serevera gärna med en sallad.




Risotto bolognese

Risotto bolognese



Till ca: 4 personer

5 dl ris
400g köttfärs
500g krossade tomater 
1 gul lök
3 msk tomatpure
5 dl vatten
2 st kalvbuljongtärning
salt/peppar
olivolja
Oregano


Gör så här

Fräs köttfärsen i olivolja, lägg i en hackad gul lök, fräs ytterligare en stund. Tillsätt ris och tomatpure, fräs tills riset tagit färg av tomatpuren, salta och peppra. Häll sedan på vattnet och låt koka i 20 minuter. Smaksätt med ev, ytterligare salt o peppar samt oregano. Servera med en sallad och riven parmesanost. 



Välkommen

Ja här tänkte jag lägga in lite middagstips, lunchtips, recept och menyer. Just veckomenyer är något jag saknar i många matbloggar därför tänkte jag lägga lite mer fokus på det. Ibland är det mina egna recept ibland lånade ibland kanske bara tips på färdiglagad mat. Helt enkelt en liten hjälp på vägen för dig som tycker det är tråkigt att leta efter middagstips på nätet.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0