Ärtsoppa



Att koka ärtsoppa är egentligen löjligt enkelt det enda du behöver tänka på är två saker;

1: Lägg ärtorna i blöt dagen innan
2: Ärtorna ska Koka i ca:1 timme

Här är ett recept hämtat från paketet ett vanligt standardrecept på ärtsoppa gott och enkelt.

Ärtsoppa 6 portioner

500 g gula ärtor
1 skalad gul lök
ca: 1,5 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tärning grönsaksbuljong

Lägg  ärtorna i blöt minst 12 timar innan, skölj och rensa ev bort dåliga ärtor. Häll över vatten, och en hackad gul lök, och salt, koka i ca; 1 timme eller till ärtorna är mjuka. Tärna även en bit rökt skinka i små kvadrater och häll i precis innan servering. Smaksätt med buljongtärning och ev mer salt. Servera med senap, timjan, (som jag föredrar att servera vid sidan om då inte alla gillar timjan.)


Min köttfärssås




800 gram blandfärs
1 gul lök
ev. 1 vitlöks klyfta
3 msk vetemjöl
2-3 msk tomatpure
500 gram krossade tomater
vatten
2 st kalv buljong tärning
oregano
salt o peppar


Bryn köttfärsen riktigt hårt till all vätska är borta och färsen faktist börjar bryna, nästan lite för hårt. Tillsätt då löken och fräs en liten stund till. Blanda i tomatpure och vetemjöl och rör ihop snabbt. Häll i de krossade tomaterna och fyll burken med lika mycket vatten samt buljong tärningarna häll över och låt koka ca, 25-30 minuter. Smaksätt med salt, peppar och organo. Servera med lite riven ost och spagetti.


(detta är en STOR portion, frys in eller spara till matlådor)

RSS 2.0